Rostlinné mléko a sladké vegekoule (megalehký recept)
Mám různé úchylky, ale že mezi ně jednou bude patřit výroba vlastního mléka by mě dřív ani nenapadlo. Jednoho krásného dne jsem si ovšem řekla, Kláro, máš příšernou spotřebu rostlinného mléka, je to drahý, produkuješ děsně moc odpadu a domácí výroba prý není těžká, no tak schválně. Koupila jsem si čupr skleněnou lahev a pustila se do toho.
Budete potřebovat:
- ovesné vločky/mandle/mák/... já většinou kombinuju víc věcí
- vodu
- mixér (někde jsem četla, že potřebujete normální, ne tyčový, ale je to kec, můj tyčáček to zvládl hravě)
- silonku (nebo jinou tkaninu, případně i sítko, ale se silonkou je to děsně lehký a zároveň je to prča- k té mé úchylce se ještě dostanu)
Dáte namočit vločky (nebo mandle či jiné oříšky nebo semínka), ideálně přes noc, ale kupříkladu u těch vloček stačí i třeba pět hodin, následně dolijete vodou (cca 1 litr vody na 100g suroviny) a rozmixujete. Silonku upevníte k hrdlu nějaké nádoby a přelíváte do něj rozmixovanou směs, následně vymačkáte "mléko", co se nepřecedilo- a tady to je ta moje úchylka, nevim proč, děsně mě to baví, je to fakt, jako bych si dojila mandle- a hotovo.
Zkoušeli jste někdy domácí rostlinné mléko?
Mějte se moc krásně a pa!
preco mi nikdy nenapadlo, ze z tych zbytkov sa daju sprvait gulicky? <3 vdaka
OdpovědětVymazatNemáš zač, je to fakt supr :D
VymazatJéé, to se mi zrovna hodí, akorát jsem dneska byla kupovat rýžové mléko a fňukala, že ho zase zdražili, tak příště zkusím to domácí!
OdpovědětVymazat