14 věcí, které musíte udělat v Katalánsku

Protože Španělsko, Barcelona a Katalánsko obecně v posledních letech získávají čím dál více pozornosti nejen od politiků a tisku, nýbrž i od turistů, rozhodla jsem se vám sepsat menší bucket list všeho, co zkrátka musíte udělat, pokud se rozhodnete tuto destinaci také navštívit...
  1. Vypijte si typický katalánský vermut (který vlastně pochází z Itálie, ale o tom tady radši pomlčte). Pokud vás zajímá, jak to asi chutná, odpověď zní jako syrup proti kašli. Ale mně syrup proti kašli vždycky chutnal, takže cajk.
  2. Pokud se chcete rychle a účinně opít pivem, objednejte si taky Voll-Damm.
  3. A zakončete to zdejším vínem, protože to je tak vyhlášené, že zdejší vinaři prodávají i lahve, které ještě ani nevyrobili.
  4. Zajděte si zademonstrovat*.
  5. Vejděte do baru a zakřičte "Ať žije král"**, ještě vymakanější verzí pak je "Viva España, viva el Rey, viva la orden y la ley" (Ať žije, Španělsko, ať žije král, ať žije zákon a pořádek).
  6. Zajděte si na calçotadu. To se nahází do ohně cibulky až dokud kompletně nezčernají, následně se z nich sloupne ta černá krustička jakobyste sundávali kondom, no a nakonec se to namáčí do prapodivné oranžové omáčky.
  7. Zajeďte si do Girony, natáčela se tam Hra o Trůny.
  8. Zajeďte si do Barcelony. Protože prostě Barcelona.
  9. Projeďte se vlakem po pobřeží. Tak třeba trasa mezi Barcelonou a Tarragonou je opravdu pěkná a na španělské poměry dokonce i levná.
  10. Najděte si za přítele Katalánce, navštivte s ním celou širokou rodinu a ujistěte se, že na vás nikdo nebude mluvit jinak než katalánsky.
  11. Projděte si katalánskou přírodu. Zdejší vesnice jsou obklopeny krásnými lesy a kopci, což je opravdu změna v porovnání s jihošpanělskou pouští a všudypřítomnými olivovníky.
  12. Přijměte jako fakt, že chipsy se tady opravdu považují za jídlo a plnohodnotnou přílohu.
  13. Zajeďte si k moři a opalujte se na Costa Brava.
  14. Poslouchejte katalánskou hudbu. Tak třeba La Raíz, Oques Grasses, Zoo, Aspencat, La Pegtina
  15. Přečtěte si něco od Zafóna, například Stín větru nebo Marinu.

* pokud chcete dostat od policie obuškem.
** pokud chcete dostat pěstí od štamgasta.

Share this:

,

CONVERSATION

2 skvělých komentářů:

  1. Bod 4 mě rozesmál, bod 13 bych ráda, ale to bude muset asi počkat :D super článek!

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za všechny vaše nápady, připomínky a názory. Jen prosím slušnou formou.