Mezinárodní den žen

Původně jsem chtěla udělat jen menší vsuvku do již připraveného článku, pak jsem se ale trochu rozepsala a víte co, tohle si zaslouží prostor jen samo pro sebe.


Vzhledem k tomu, že je dnes Mezinárodní den žen, ráda bych využila situace a připomněla, že feminismus není sprosté slovo ani zastaralé hnutí, kterého již není potřeba, že rovnost se stále ještě nedostavila a že ti, kteří přirovnávají feminismus k válce žen proti mužům, by měli svůj postoj asi lépe vysvětlit, protože v jaké válce umírají jen zástupci jedné strany?


Útoky, vzaždy a znásilnění s jediným motivem- "slabosti a podřízenosti" ženy- jsou stále na denním pořádku a ne jen v rozvojových zemích. Platy nejsou vyrovnané. Kluk, který spal s hodně holkama, je borec. Holka, která spala s hodně klukama, je děvka. Kluk je citlyvý, holka je hysterka. Kluk je rozhodný, holka je panovačná. Extrémně vtipné memy na fejsbůčku vás ujišťují, že slečna nemůže být zároveň pěkná a chytrá. A vlastně že ten mozek by jste u ní radši vůbec neměli očekávat. Je taky přece naprosto jasné, že chceme rovnost, ale zároveň všechny trváme na tom, abyste za nás platili kamkoli se jen hnem. Ženy sice už mohou pracovat, ale domácí práce vykonávají ve stejné míře (taková dvojitá pracovní doba). Ne znamená možná, protože ženy přece stejně nevědí, co chtějí. A protože neposlat tě hned do prdele určitých míst automaticky znamená, že po tobě toužím.

Žena si má přece hlavně zachovávat ženskost. Nedej bože aby se zapomněla jeden den oholit. A nejkrásnější je samozřejmě přirozená krása, ale když vyjdete bez make-upu, tak proboha, co se vám stalo? To jste se nemohly trochu upravit?

Nedávno jsme se s přáteli dívali na Doctor Strange. Mohl jen stěží ovládat své ruce a tak šel městem zarostený a neupravený. A kamarádka říká: "Vsaďte se, že kdyby to byla ženská, měla by oholený nohy, vytrhný obočí a dokonalej makeup". Co myslíte?


Před pár dny jsem četla jeden článek a bylo mi z toho smutno, pokud si jej chcete přečíst celý, můžete ZDE, pokud ne, byla bych ráda, kdybyste věnovali pozornost alespoň následujícímu odstavci:

Velmi znepokojivé bylo rovněž zjištění, že výrazná část společnosti považuje ženu za znásilnění za určitých okolností spoluzodpovědnou. Téměř polovina (45 procent) lidí se domnívá, že žena je za znásilnění zcela nebo částečně zodpovědná, pokud se chovala koketně.
Zhruba stejný počet respondentů (43 procent) jí připisuje spoluzodpovědnost v případě opilosti. Podle mnohých si žena o znásilnění „koleduje“ také tehdy, pokud je vyzývavě oblečená (myslí si to 37 procent), pokud neřekla jasné „ne“ (37 procent), pokud sama prochází opuštěným místem (35 procent), nebo pokud se o ní ví, že měla mnoho partnerů (28 procent).

Navíc mě velmi pobavil jeden pán v diskuzi "ty ženský furt chcou nějaký rovný práva a pak najednou chtěj, aby se s nima zacházelo nějak výjimečně na té policii". Ne, pane. Ono by bohatě stačilo, kdybyste nás přestali znásilňovat a všechno by bylo oukej, ju?


Já jen děkuji Vesmíru, že všichni v mém okolí (ano, muže nevyjmaje) jsou feministi a feministky a nebojí se to přiznat.

Čau a sílu,
příště postnu něco, co by vás mohlo zajímat víc.

PS: Dost dobře to také shrnuli na Respektu TUTOŤ.
PS2: Dost mě štve vyzdvihování Beyoncé jako feministky, když její supr řadu oblečení šily mladé dívky rozvojových zemí, které si z platu mohly sotva koupit jídlo.
PS3: Fun game- zkuste si u každého filmu, který uvidíte prohodit herce za herečky a naopak.



Share this:

,

CONVERSATION

2 skvělých komentářů:

  1. K tomu článku stačí říct snad jediné a tím je, že s tebou naprosto souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  2. najviac ma dostali ludia,ktori si myslia, ze zena je tiez zcasti zodpovedna za znasilnenie...fakt to by mi nikdy nenapadlo

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za všechny vaše nápady, připomínky a názory. Jen prosím slušnou formou.