Postřehy a moudra za poslední dva měsíce

No jo, tradice se někdy musí porušovat. A právě proto dnes nepřidávám postřehy a moudra za poslední měsíc nýbrž za dva. A k tomu ještě uprostřed měsíce. Rebelství mám v duši, však už to víte.

Po dlouhé a strastiplné cestě jsem včera přijela domů. Pod pojmem "strastiplná" si představte vlaky, které nejedou, autobusy, do kterých už se nevlezete, lidi, kteří vám radí, abyste použili trolejbusy, které neexistují (a člověk by řek, že paní na informacích by mohla o hromadné dopravě něco vědět) a konečně vlaky s hodinovým spožděním. Až jsem nakonec pochopila, že dvaadvacátého už se domů nedostanu (omlouvám se pánovi, který mě v Bratislavi viděl smrkat do vlastní ruky).

Ale jsem tu! třikrát hurá! A uživám si chill v tom nejčistším slova smyslu, dokonce i bez Netflixu. A k mému překvapení jsem zatím dokonce ani neplakala steskem. Když jsem ve čtvrtek po ranní rozlučce s kamarády nasedala do autobusu z Granady a z okénka mávala příteli, myslela jsem, že to bude o dost těžší, přece jen jsem na tři měsíce opouštěla své milované. Jenže věc se má tak, že jsem sice opustila své milované, ale teď jsem s jinými a mám kolem sebe tolik lásky, smíchu a ochoty, že není vůbec těžké to zvládnout. Dokonalým přkladem je moje babička, která mi hned první den volala, aby se zeptala, co mi může navařit a upíct, když teda nejím žádný mlíko ani vajčka (už mi na lince leží boží mrkvánky).

A tak tady chilluju, každý den chodím plavat, čtu knížky, čvičím, dělám jógu, vařím si typický český jídla ve vegan verzi a trávím čas s přáteli a rodinou. A někdy je fajn spolu nedělat nic a jen tak sedět na houpačce na verandě a smát se psovi, který nemůže najít svůj klacek. Navíc, konečně jsem někde, kde není pekelný vedro i ve tři ráno. Za pár dní si půjdu hledat práci, ale chtěla jsem si ještě užít chvilku pohody a myslím, že se mi to daří. Mimochodem pravděpodobně budu přes léto bydlet v Brně a ocenila bych, kdybyste mě tam nenechali umřít samotou.



Zjistila jsem, že jedna ze zásadních pomůcek pro přežití ukrutného léta jsou limonády, nealkoholický mojito z Lidlu a domácí ledové čaje (už je ze mě úplnej master). 

Operace bikini se přeceňuje. A navíc. Koho kurnik napadlo dělat zkouškové zrovna před létem. To pak člověk celej rok poctivě dře na svých gainz aby je pak během měsíce před dovolenou u moře obalil v horách tuku? Tenhle systém vymyslel někdo fakt podlej.

Začít sledovat nějakej seriál během zkouškovýho nebo před maturitou je fakt. moc. špatnej. nápad. Obzvlášť pokud jste jako já, a sjedete ho pak během jediného dne. Aktuálně narážím na 13 reasons why. Můj názor na tenhle seriál je, že až taková pecka to není. Na druhou stranu kdyby mě to nebavilo, neshlídla bych to za jeden den. Co se "oslavování sebevraždy" týče, rozhodně mi nepřipadalo, že by tomu tak bylo a smrt v seriálu rozhodně nebyla vyobrazena jako něco krásného. Ukázali ji ve vší krutosti. Navíc mě štve, když lidi říkají, že je špatně, že sám seriál neukazuje potenciálním sebevrahům jak z toho ven. Tak za a) 13 reasons why má vlastní stránky, kde tuto pomoc poskytuje a za b) pes je v tomhle případě zakopanej jinde. Teď nejde o to, jak se vyrovnat s depresí (o tom už je filmů spousta), ale o to, že lidi by neměli být svině a že by si měli uvědomit, že jejich chování může mít příšerné následky. Nesouhlsím s tím, že by měl být tento seriál zakázaný do osmnácti let nebo tak něco. Měl by být povinný pro všechny patnáctileté, aby si uvědomili, že šikanovat je fakt hnus. Navíc SPOILER myslím, že dobře zpracovali některá témata jako například znásilnění, které zde není vyobrazeno jako přepadení cizincem v parku, a jde poznat, jak se lidé v situacích, kdy se dozví, že byl někdo znásilněn, opravdu chovají.


Eurovize mě nikdy nebrala, nikdy jsem se nepídila po tom, kdo vyhrál, kdo soutěžil za Česko a ani po drbech, které se k ní vázaly. Až do května tohoto roku, kdy mě ukecala spolubydlící, až jsme se z toho rozhodli udělat pící hru (piješ, když někdo zpívá ve svém jazyce, když někdo epicky změní kostým, když vystříknou ohně...). A lidi, ono je to fakt dobrý! Minimálně se musíte podívat na Moldavu (ten chlápek se saxítem!), Norsko a Švédsko. Všichni jsme teda uronili slzičku, protože vyhrálo Portugalsko, které jsme všichni odsoudili jako nejhorší song večera, a protože Španělsko skončilo jako poslední.



Poslední dny před odjezdem jsem se rozhodla využít čas naplno a co nejvíc jej stvávit s přáteli. I přesto, že si všichni stěžovali na příliš slunce, dlouhou cestu do kopce a lehký nedostatek legality, co se koupání ve vodní nádrži Quentar týče (občas člověk hold nějaký ten zákaz vstupu ignorovat musí), nakonec byli všichni rádi, že jsem je k tomu výletu donutila.

Taky jsem zjistila, že bez alkoholu to fakt jde. Za podlední čtyři měsíce jsem vypila cca tři litry piva z čehož jeden byl za den po naší poslední zkoušce, kdy jsem prohlásila, že se fakt musíme jít opít. Španělská verze "opití" se hold od té české výrazně liší. Jinak když jdeme s děckama večer ven, tak většinou piju mošt a doma zase čaj. Nikdo mě do chlastu nenutí a tak by to mělo být.
Od příštího roku jsme si s přítelem řekli, že se hecnem a omezíme to ještě víc a že jako teda helfy lajfstájl a tak. Ale nejdřív mu potřebuju v létě ukázat všechny boží olomoucký bary.


Zítra jedu s maminkou na kole 40 km a myslím, že jsem nikdy nejela víc než 3. Takže pravděpodobně umřu a proto se s vámi loučím a doufám, že budete mít krásnaj a dlouhej život. Čao!

PS: Otázka za sto zlatých bludišťáků: jaké je přídavné jméno od hovna?

Share this:

CONVERSATION

7 skvělých komentářů:

  1. Musím se přiznat, že jsem na tvůj blog narazila teprve nedávno, ale moc mě svými články bavíš. Žij stále naplno!

    Adéla z tadyjeadelino.blogger.cz

    PS: Hovnové, hovné nebo hovňácké? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, to mě strašně těší :)
      PS: já nevim právě, word neuznává ani jedno, ale myslím, že hovnévé bude asi nejsprávnější :D

      Vymazat
  2. Omg, miluju tvoje články!! <3 sleduji tě už od mé 6 třídy, což je hooodně dávno :D a ty seš stále plná chuti do cestování mi přijde, hrozně na tvém blogu čerpám inspiraci na cesty- a taky životnní moudra, pamatuju ještě tvé články na blondeandstupid, žrala jsem to, ale to je vedlejší věc :D pokračuj dál, jinak čokoládu z lidlu nejvíc miluju a držím městi na to kolo, my jezdili teďka se školou 60km a celkem ok, jde to tychle na kole, to zvládneš! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OMG a já mám ráda takový komentáže! :D děkuju moc :)
      A jo, nějak jsem to přežila :D

      Vymazat
  3. To že tvoje články zbožňuju už asi víš. :D Ale musím naprosto souhlasit s tvým názorem na seriál 13 reasons why. Obzvláště tu část se znásilněním. V dnešní době si všichni myslí, že je informovanost o této problematice docela rozšířená, ale to je omyl. Všichni nás varují před nástrahami nočních procházek, kde by na nás mohl zaútočit nějaký deviant, ale kdo nás kdy varoval, že tě může znásilnist i vlastní přítel či spolužák? Nikdo. Proto je podle mého názoru hodně dobré, že přesně v tomto seriálu nebylo znásilnění vyobrazeno jakožto nástraha od neznámého pachatele. Protože pokud je to někdo nám cizí, je kolikrát mnohem jednodušší ho nahlásit, než jít na policii se jménem člověka, kterého známe.
    Omlouvám se za delší komentář, ale vzhledem k vlastním zkušenostem, jsem se malinko rozepsala :D
    Ps. Užívej si Česko! A hlavně to jídlo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle vypadá na slibný začátek spokojeného léta, užívej, co to jde :) A líbilo se mi, co jsi psala o alkoholu a opíjení se. Opít se s kamarády dobrou náladou je kolikrát mnohem lepší, než do sebe lít alkohol jen, aby to bylo, a pak mít zamlžený svět.

    OdpovědětVymazat

Jsem moc ráda za všechny vaše nápady, připomínky a názory. Jen prosím slušnou formou.